Friday, January 3, 2014

Lempeng kelapa

Ummi tak biasa buat lempeng kosong,apatah lagi lempeng kelapa.Entah macam mana tiba-tiba teringat nak makan lempeng.Arwah mak dulu selalu buat lempeng,cicah dengan gulai lebihan semalam.Kadang-kadang lempeng pisang pun sedap.Lempeng yang dibubuh inti kelapa jadi mpulak kuih gulung atau kuih ketayap.

Buat lempeng kelapa mesti lagi sedap makan dicicah gulai(kari) kata abi.Tapi ummi memang kurang minat buat kari huhuhu.Jadi tukar kepada sambal sardin dan pekasam dari Perlis pemberian jiran yang balik dari kampung baru-baru ini.

Buat lempeng ingat macam senag je..hakikatnya lempeng orang lain bentuk bulat,yang ummi buat ada inovasi.Bunga-bunga gitu.

Lempeng:

Tepung gandum,air masak secukupnya,sedikit garam,kelapa parut.

Semua bahan dibancuh sebati dan tebarkan di atas kuali yang panas.Kalau ada kuali leper lagi bagus.

Sambal sardin:

Setin sardin,dua buku kentang dipotong 4,dua labu bawang besar,3 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih.Cili boh.Minyak dan garam secukupnya.(tambah sos jika perlu untuk meekatkan kuah)

Panaskan minyak.Tumis semua bawang.Masukkan cili boh.Tambah air,masukkan kentang dan ikan(untuk cepat empuk,rebus kentang terlebih dahulu).

Ikan pekasam:

Bawang besar,cili kering,limau(option) minyak secukupnya.

Panaskan kuali.Tumis bawang dan cili kering sampai masak.Goreng pekasam.Gaulkan ikan dan bawang dan cili yang telah ditumis tadi.Sedia untuk dihidangkan.


Asalnya penuh tu.Dalam gambar dah tinggal separuh.Kemudian habis,alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment

Pengalamanku tak semestinya sama dengan pengalamanmu....sama seperti perasaaanku tidak sama seperti apa yang engkau rasakan.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails